Welke steensoorten worden er gebruikt voor grafmonumenten?

steen

Met grafstenen herdenken we degenen die zijn overleden. Duurzaamheid speelt hier een belangrijke waarde. Om deze reden worden grafsteden al jaren en jaren van natuursteen gemaakt. Echter is lang niet iedere soort natuursteen geschikt voor grafmonumenten. Wij vertellen je welke wel!

Graniet

Graniet is een diepgesteente. Dat betekent dat het diep in de aarde is ontstaan. Door aardverschuivingen zijn ze op verschillende plekken naar boven gekomen. Graniet is één van de sterkste materialen. Het is zuurbestendig, slijtvast en kan tegen vorst. Het is dus totaal niet onderhevig aan weersomstandigheden. Het grootste voordeel is dat deze steensoort altijd mooi en schoon zal blijven. Vooral wanneer het gepolijst is. Veel onderhoud zul je er dus niet aan hebben. Daarnaast is graniet in veel verschillende kleuren te verkrijgen.

Hardsteen

Hardsteen is al geruime tijd een veel gebruikte steensoort voor grafmonumenten. Het is een sterke en kwalitatief goede materiaalsoort. Het nadeel van hardsteen is dat het wel beïnvloedbaar is door het weer. Dit betekent dat je er veel meer onderhoud aan zal hebben dan bij graniet. Vooral in de herfst en winter zal je de steen regelmatig moeten onderhouden om hem mooi en onbeschadigd te houden.

Cristallino

Cristallino is ook een van oudsher veel gebruikte materiaalsoort voor grafstenen. Deze soort is met name te herkennen aan de uit kristallen opgebouwde structuur. De witte variant met vaak wat donkere strepen wordt het meest gebruikt. Echter is het ook in roze, groen en blauw te verkrijgen. Hoewel deze steensoort van goede kwaliteit is, is het vanwege de kalk die het bevat gevoelig voor zuren. Zure regen kan je steen daardoor aantasten. Om deze reden vergt cristallino ook regelmatig onderhoud.

Kwartsiet

Kwartsiet is een splijtsteensoort. Dat houdt in dat het in lagen van de oorspronkelijke rotswand wordt afgespleten. Dit zorgt gelijk voor het ruwe oppervlak waar deze soort om bekend staat. Hierdoor heeft het een erg natuurlijke uitstraling. Hoewel vuil niet in kwartsiet trekt, blijft het door het ruwe oppervlak wel snel op de steen zitten en slaat de steen sneller groen uit dan andere soorten. Kwartsiet is in diverse kleuren, zoals groen, geel en grijs te verkrijgen en is een bijzonder harde en slijtvaste steen.