Wat is operational lease?

lease

Ben je op zoek naar een leasecontract voor een vast bedrag per maand? Dan zou operational lease de uitkomst bieden. Operational lease is de meest voorkomende vorm van auto leasen. Via www.providers.nl kun jij de best

e en goedkoopste leasecontracten met elkaar vergelijken. Operational lease is een vorm van een lange termijn autoverhuur. Aan het einde van het contract lever jij de leaseauto namelijk weer in. De leasemaatschappij neemt de investering van de leaseauto voor haar rekening. Dit zorgt ervoor dat de leasemaatschappij de juridische eigenaar blijven van de auto en is verantwoordelijk van alle risico’s die hieraan verbonden zijn. Er zijn diverse vormen van operational lease. In dit artikel leggen we je het graag verder uit.

Andere producten leasen

Naast voertuigen zijn er nog tal van andere zaken die je kan leasen. Denk aan airconditioners, maar ook boxspring bedden. Het gemak daarvan is dat je dan niet meteen gebonden bent aan het product. Je kan het een tijd gebruiken totdat je tot het besluit bent gekomen dat een ander merk of andere variant je waarschijnlijk beter ligt.

boxspring

Full operational lease

Deze soort van operational lease is een alles-in-een oplossing waarbij alle kosten worden opgenomen in het contract met betrekking tot de leaseauto. Je betaalt een vast bedrag per maand en daartegenover is de leasemaatschappij verantwoordelijk voor alle kosten, zoals reparatie, onderhoud, banden, schadeafhandeling, verzekering, pechhulp, motorrijtuigenbelasting, vervangend vervoer, rente en afschrijvingskosten. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk om brandstofkosten op te nemen in het leasecontract.

Netto operational lease

Het verschil met full operational lease is dat je zelf verantwoordelijk bent voor een aantal kosten. Je leaset een auto bij de leasemaatschappij maar je regelt en betaalt zelf onder andere meer de verzekering, het onderhoud en reparaties. De overige voordelen zijn wel opgenomen in het leasecontract. Vaak betaal je hierdoor een lager bedrag per maand dan dat je zal betalen voor full operational lease. Wel zijn er dus extra risico’s waar je zelf verantwoordelijk voor bent.

Wat zijn de voordelen van operational lease?

Je hebt inzicht in je kosten doordat je een vast bedrag per maand met uitzondering van de brandstofkosten weet je precies hoeveel je maandelijks kwijt bent aan je auto. Ook heb je geen kosten meer naar kosten voor bijvoorbeeld onderhoud, reparaties en verzekeringen. Een ander voordeel is dat je geen grote investering hoeft te doen voor het rijden in een nieuwe auto. Je bent dan misschien geen eigenaar van de auto maar zijn alle kosten voor de leasemaatschappij. Verder profiteer je ook van schaalvoordelen door het groot inkopen van kapitaal, onderhoud en assurantie door de leasemaatschappij. 

Wat zijn de nadelen van operational lease

Er zijn ook nadelen van operational lease. Wanneer je een leasecontract afsluit met een leasemaatschappij stem je in met het voorgestelde aantal kilometers per jaar. Mocht je dit aantal kilometers overschrijden, dan worden er extra kosten in rekening gebracht. Blijft de kilometer afwijking binnen de 15%, dan wordt er gerekend op basis van meer- of minder kilometers. Mocht dit percentage wordt overschreden, dan volgt er herberekening van het contract. Ook gaat de leaseauto naar een van onze aangesloten garages voor onderhoud. Dit zorgt er voor dat je niet naar een bevriende garage toe kan gaan om je auto te laten repareren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *