Waarom magnesium en sporten zo onlosmakelijk van elkaar zijn?

  • by
magnesium supplement

Wanneer magnesiumtekort bekend staat als de stille epidemie van deze tijd, betekent dat een magnesium supplement voor sporters feitelijk verplicht is om deze ontbrekende schakel aan te vullen. Iedereen weet dat magnesium een mineraal is dat gemakkelijk wordt verkregen via granen en verse, groene bladgroenten, noten en zaden, erwten, bonen, en zo verder.

Daarentegen leveren fruit, vlees, vis en geraffineerd voedsel weer een matig niveau aan magnesium. Nu is niet iedereen liefhebber van zaden, erwten en zilvervliesrijst en als sporter zul je van dit soort voeding veel moeten innemen om het tekort weg te werken, met het risico dat je weer andere tekorten in hand werkt. Daarom is een magnesium supplement de perfecte aanvulling, niet alleen voor sporters maar eigenlijk voor iedereen.

magnesium supplement

Het verhoogt de beschikbaarheid van glucose in de hersenen

Magnesium speelt een grote rol bij uithoudingsvermogen. Uit studies is bekend dat magnesium de ophoping van melkzuur(wat kramp en vermoeidheid veroorzaakt) tijdens intensief sporten tegen gaat. Een andere belangrijke ontdekking is dat het de beschikbaarheid van glucose en zuurstof door de bloedsomloop naar neuronen verhoogt tijdens inspanning.

Wat een belangrijke factor speelt voor het hebben van een goed uithoudingsvermogen. Hersenen als zowel het centrale zenuwstelsel spelen een grote rol bij het voelen van spiervermoeidheid. Een hogere beschikbaarheid van hersenglucose door extra magnesium inname, vertaalt zich dan ook bij het sporten naar een lager niveau van waarneembare vermoeidheid.

Het activeert meer dan 300 enzymreacties

Hierdoor vinden er dagelijks duizenden biochemische reacties plaats in je lichaam en het is dan ook moeilijk om via diagnose vast te kunnen stellen of je aan een tekort lijdt. Magnesium is daarom van cruciaal belang bij de energieproductie voor sporters. Toch zijn er nog veel coaches en atleten er zich niet van bewust hoe belangrijk een magnesium supplement is voor het behoud van gezondheid en prestaties.

De hoeveelheid inname van magnesium met vergeleken met 100 jaar geleden is met meer dan de helft gedaald en is nog steeds dalende. Voeding alleen is niet meer voldoende, vooral bij intensieve sporters. Het helpt de normale bloeddruk te bevorderen, draagt bij aan het reguleren van de bloedsuikerspiegel en is betrokken bij de eiwitsynthese(spieropbouw) en het metabolisme. Dit is alles en nog veel meer is wat magnesium zo belangrijk maakt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *