Tricot: een veelzijdige en betaalbare stof

Tricot

Heb je wel eens een label in je kleding bekeken? Dan zie je ongetwijfeld een aantal woorden staan die je niet veel tegenkomt. In veel kledingstukken is een van die woorden tricot. Dat is een stof. Nou ja, een verzamelnaam van een groep stoffen. Lees hier meer over dit bijzondere materialen en wat je er allemaal mee kunt. 

Wat is het?

Tricot

Tricot is de algemene, Nederlandse benaming voor alle gebreide stoffen. De term tricot stof komt van het Franse woord voor breien: Tricoter. In het Engels wordt tricot jersey genoemd. Deze benaming wordt tevens vaak gebruikt

Tricot is eigenlijk een andere stof

Tricot is een fijn breiwerk wat van elke soort garen kan worden gemaakt, zoals katoen, nylon of viscose. Soms wordt tricot vermengd met elastan of lycra. Tricotstof wordt vervaardigd op breimachines. De stof heeft een duidelijke voor en achterkant. Met een vergrootglas zie je dat tricot precies een breiwerkje is. Aan de voorkant zijn met een vergrootglas de bekende V’tjes te zien. Dit is de tricotsteek. De stof bestaat – net als bij breien met de hand – uit één draad. De lusjes grijpen in elkaar. Er zijn dus geen aparte horizontale en verticale draden, zoals bij geweven stoffen.

Waarom kiezen voor tricot?

Tricot is een veelzijdige stof maar een van de voornaamste redenen dat het veel wordt gebruikt in kleding is de rekbaarheid. Viscose katoen wordt bijvoorbeeld veel gebruikt voor nachtmode. De viscose zorgt er namelijk voor dat de stof rekbaar is en je er dus prettig in kunt draaien in je slaap. De katoen zorgt ervoor dat er genoeg lucht door de stof heen komt zodat je lichaam kan ademen en je poriën niet verstopt raken. Zo wordt een van de lastigste eigenschappen van katoen – namelijk dat het niet zo rekbaar is – verholpen en voorkomen. Katoen viscose is dan ook razend populair.

Wassen en drogen

Zoals met elke stof heeft ook viscose een wasvoorschrift. Hierin wordt nog onderscheid gemaakt tussen katoen tricot en viscose tricot. Bij katoen tricot is het belangrijk dat de kleding altijd binnenstebuiten wordt gewassen. Dan blijft de kwaliteit goed behouden. Gebruik ook niet teveel wasmiddel en vermijd wasverzachters om de kleur mooi levendig te houden. 

Viscose tricot moet je echter op een andere manier behandelen. Omdat deze stof wat soepeler en dunner is, kun je deze het beste in een waszakje of wolprogramma draaien. Het waszakje gebruik je om wrijving met andere stoffen te voorkomen.