Tips voor energiezuinige verlichting aanleggen met LED dimmer

led dimmer

Energiezuinige verlichting aanleggen heeft wat mij betreft meerdere voordelen. Het is beter voor het milieu en je energierekening valt lager uit. Met het gebruik van LED-lampen ben je al een heel eind. In vergelijking met andere soorten lampen zijn LED-lampen bijzonder zuinig. Dit type lamp gaat ook lang mee. Daarom ben ik een tijd terug volledig overgestapt op LED-verlichting inclusief LED-dimmer.

Waar de gloeilamp vroeger veel energie verbruikte en naast licht ook warmte verspreidde, is de LED-lamp een ontzettend zuinige keuze. Wereldwijd wordt er tegenwoordig enorm bespaard op energie door het gebruik van deze lampen. Wil je thuis nog een stap verder gaan? Dan kun je je LED-lampen uitrusten met LED dimlicht. Een LED dimmer is een dimmer die speciaal gemaakt is voor LED-lampen. Met een dimmer kun je nog meer energie besparen omdat je je lampen niet op hun volle vermogen aan laat staan. Bovendien kun je thuis eenvoudig je lichtsterkte bepalen.

Ik heb samen met mijn LED-lampen een speciale LED-dimmer aangeschaft en deze zelf aangesloten. Als jij dat ook wilt kan dat! Let er dan wel op dat normale dimmers die geschikt zijn voor andere soorten lampen, niet compatibel zijn met LED-lampen. Zorg er dus altijd voor dat je een LED dimmer in huis haalt. Je kunt bij een LED-dimmer wel kiezen voor een wanddimmer of snoerdimmer. Je hebt dus alsnog ruimte keuze in producten als je een LED-dimmer nodig hebt.

Eén LED dimmer voor meerdere lampen

Het is mogelijk om meerdere lampen aan te sluiten op één LED dimmer. Het is dan wel noodzakelijk dat je vooraf controleert hoeveel vermogen de dimmer aan kan. Het totale vermogen van je lampen mag niet uitkomen boven het vermogen van de dimmer. Het spreekt vanzelf dat je dimmer dan overbelast wordt en doorbrandt. Op de verpakking van je LED dimmer vind je altijd informatie over het vermogen van de dimmer. Als je je LED-lampen wilt dimmen hoef je dus geen grote bedragen uit te geven aan je dimmer. Misschien kun je voor jouw woning al met één of twee dimmers al je lampen bedienen.

Licht maakt sfeer

Verlichting is één van de grootste sfeermakers in huis. Met zacht licht creëer je al snel een prettige, warme sfeer in huis. Een dimmer is dan het perfecte middel om je lamp heel veelzijdig te maken. Dat is een van de redenen dat ik heb gekozen voor een dimmer. Als je licht nodig hebt om bij te lezen of werken stel je je dimmer op de hoogste stand in. Is het tijd voor ontspanning? Dan draai je je dimmer omlaag.

Ik vind mijn dimmer bijvoorbeeld ideaal in de slaapkamer. Als ik licht nodig heb om bij te lezen of te klussen draai ik de dimmer vol open. Voor ik ga slapen stel ik de dimmer in op zacht licht, zodat ik makkelijk in slaap val. Ook op de kinderkamer kan een dimmer goed van pas komen. Zachte LED-verlichting fungeert als nachtlampje en helpt je kind bij het slapen. Natuurlijk is een LED-lamp met dimmer ook perfect voor in de woonkamer en badkamer. Overal waar sfeer belangrijk is, kun je een LED-dimmer zelf eenvoudig installeren.