Soorten hoortoestel vergelijken

  • by

Je wilt een nieuw hoortoestel aanschaffen, maar je hebt geen idee welk hoortoestel je moet kiezen. Dat is ook niet zo vreemd, want er zijn zoveel verschillende soorten en modellen. In dit artikel geven we je daarom een aantal tips om soorten hoortoestel te vergelijken.

  1. Maak een keuze tussen AHO of RIE

Over het algemeen kunnen hoortoestellen worden ingedeeld in twee verschillende soorten hoortoestel. Je kunt kiezen voor een AHO-hoortoestel waarbij de receiver achter het oor zit. Een andere optie is het RIE-hoortoestel. Hierbij zit de receiver in het slangetje dat in het oor gaat, waardoor het gedeelte achter het oor kleiner is en minder zichtbaar.

  1. Bedenk wat je luisteromstandigheden zijn

Naast je persoonlijke voorkeur voor een AHO of een RIE hoortoestel is het ook goed om te kijken naar je luisteromstandigheden. Ga je bijvoorbeeld vaak buiten fietsen of wandelen? Dan is een hoortoestel met windruisonderdrukking voor jou de beste keuze. Bedenk welke activiteiten jij voornamelijk doet waarbij er verschillen zijn in het waarnemen van het geluid. Naast buiten fietsen of wandelen kun je hierbij denken aan het theater bezoeken of veel onder de mensen zijn.

  1. Laat je helpen door een audicien

Als je zeker wilt zijn dat je het juiste hoortoestel aanschaft, is het goed om je te laten helpen door een audicien. Van tevoren kun je wel alvast jouw wensen en persoonlijke voorkeuren op een rijtje zetten. De audicien houdt hier rekening mee en kijkt naar je luisteromstandigheden. Samen met de audicien kun je op deze manier een goede keuze maken.