Nergens zin in? 6 tips om van je sombere gedachten af te komen

  • by

Het is geen schande om toe te geven dat je soms last hebt van sombere gedachten. (Dat is natuurlijk iets anders dan depressief zijn, maar daar gaan we het nu niet over hebben.)

Jouw manier van denken heeft invloed op hoe goed of somber jij je voelt. En ook of je een optimist of een pessimist bent. Sta er eens even bij stil hoe dat bij jou zit. Wel eerlijk zijn naar jezelf, anders heb je er nog niets aan!

1. Hou een dagboek bij van wat er wel goed gaat

Schrijf elke dag voor jezelf minstens één ding op wat positief was die dag. Wanneer je stil gaat staan bij de positieve dingen in je leven, is er minder ruimte voor de negatieve gedachten. Maak voor jezelf een lijstje met opties waaruit je kan kiezen om te gaan doen wat je leuk vindt en waar je blij van wordt.

2. Glimlach naar jezelf

Glimlach naar jezelf in de spiegel, of naar de mensen om je heen. Wie weet glimlacht er iemand terug. Laat je niet kisten, ga om met optimisten. Durf ook om jezelf te lachen. Dat kan je helpen om je gedachten zonniger te zien en jezelf een stuk beter te voelen!

3. Ga de natuur in

Actief bezig zijn, zoals wandelen in de natuur leidt af van gepieker. Ga dus naar buiten. En vergeet niet om je negatieve gedachten ergens in het bos te laten vallen en te verliezen.

4. Zet je favoriete muziek op

Probeer negatieve energie om te zetten naar positieve energie. Door iets te gaan doen waar je positieve energie van krijgt, ga jij je ook beter voelen. Dat kan al zo simpel zijn als luisteren naar je favoriete muziek.

5. Mentale steun bij sombere gedachten

Gedachten zijn hardnekkig. Gelukkig zijn er verschillende manieren om beter met ze om te leren gaan.Een persoonlijke mix Bach druppels kan je helpen bij de bewustwording, of train jezelf je gedachten beter te temmen met yoga en mindfulness.

6. Accepteer jezelf zoals je bent.

Misschien lukt het met de mentale steun beter om  te accepteren dat het is zoals het is. Perfectie bestaat nu eenmaal niet. En weet: kwetsbaarheid maakt je een mooier mens.