Nederland: De mooiste kastelen van Gelderland en Utrecht

  • by

Het mooie Nederland staat bekend om veel: iedereen weet dat hier verdomd goede Goudse kaas, pittoreske fietsroutes, de knapperige frietjes en talloze windmolens te vinden zijn. Maar wist je ook dat Nederland veel interessante en echt mooie kastelen heeft? Door heel Nederland imponeren zo’n 700 kastelen, landgoederen en landhuizen hun bezoekers met een veelal aparte sfeer en interessante verhalen uit het verleden.
Als onderdeel van de Holland Challenge van dit jaar was ik drie dagen onderweg in de provincies Gelderland en Utrecht om je kennis te laten maken met de mooiste kastelen en landhuizen daar! Het coole eraan? Op sommige plekken moest ik kleine taken oplossen, de zogenaamde challenges, en alles op video vastleggen. Ben benieuwd wat ik heb meegemaakt in het mooie Nederland en welke tips ik voor jou heb meegenomen. Je kunt mijn video hier vinden: Anticipatie en opwinding!

Kasteel Engelenburg: een ware oase in Gelderland

Als je de majestueuze eikenlaan passeert, die een groot deel van de weg van het kleine dorpje Brummen naar het prachtige Kasteel Engelenburg loopt, zie je de glimmende witte gebouwen van het kasteel. Een meertje met allerlei ganzen, eenden en zwanen vormt samen met de uitgestrekte golfbaan erachter een schilderachtig panorama. Dit kun je niet alleen bewonderen vanaf een van de vele mooie terrassen, maar ook direct vanaf je tafel tijdens de lunch of diner.

Alles op Kasteel Ruurlo draait om kunst

Kasteel Ruurlo zelf is een klein, pittoresk kasteel, dat samen met zijn prachtige oranjerie ligt in een mooie en goed onderhouden tuin.
Bijzonder hier in Kasteel Ruurlo is vooral de innerlijke werking van het kasteel: In het museum “More” kan je de privécollectie van de kunstenaar Carel Willink (1900 – 1983) bewonderen. Zijn schilderijen in de stijl van neorealisme trokken in slechts 6 maanden tijd meer dan 100.000 bezoekers.
Mijn allereerste uitdaging had ik in Kasteel Ruurlo. Mijn video vind je hier: Creativiteit op Kasteel Ruurlo! Het viel niet mee, maar ik kon eindelijk mijn foto verkopen aan een aardige heer en zijn vrouw voor 20 euro. Uitdaging geslaagd, ja! Overigens hebben we het geld direct gedoneerd aan een dierenhulporganisatie in Nederland. 

Huis Verwolde: een landgoed met een boeiende geschiedenis

Het Huis Verwolde is een absoluut pittoreske plek midden in de prachtige natuur. Ook hier sta ik versteld als ik de prachtige laan van machtige, oude eiken nader. Links en rechts van het pad grazen pony’s, wat een vredige sfeer!
Helaas is mijn rondleiding door het landhuis wat kort en kan ik niet zoveel te weten komen over de eigenlijk zeer fascinerende geschiedenis van deze plek als ik zou willen. Maar vooral de kelder van de aristocratische woning, waar ooit de medewerkers woonden, voert me meteen terug naar de tijd van de oorlogsjaren. Ik kan me bijna voorstellen hoe het leven van de edelen, de bewoners, de verzetsstrijders en de onderduikers er toen uitzag.
Een kasteel als in een sprookje: Kasteel Vorden in de Achterhoek
Vanaf de eerste seconde ben ik betoverd door dit kasteel: met de grote toren bij de ingang en de rozen die tegen de stenen muren klimmen, doet het me helemaal aan Doornroosje denken.
Het hoogtepunt van mijn bezoek zijn zeker de twee warme eigenaren Karin en Joseph, hun knuffelhondje Pippa, de Siamese kat Rupert en hun twee pratende papegaaien Lord Monti en Lady Felicia! Nooit eerder heb ik zo’n persoonlijke en vermakelijke rondleiding door het kasteel meegemaakt. Karin en Joseph wonen op de bovenste verdiepingen van het Kasteel en hebben veel te vertellen over het dagelijkse leven op het kasteel. De coolste? De dieren zijn er tijdens de hele tocht!

Paleis Het Loo in Gelderland: Het Versailles van Nederland

Veel Nederlanders noemen Het Loo liefkozend het Versailles van Holland. Het Paleis in Apeldoorn heeft deze bijnaam vooral gekregen vanwege de werkelijk schitterende tuinen. Prachtige fonteinen en fonteinen, eindeloze bloemenmagie en de hoogste tulpenboom van heel Nederland zullen je betoveren tijdens een ontspannen wandeling door de tuinen en stallen.
Het paleis zelf is helaas enkele jaren tot 2021 gesloten vanwege uitgebreide renovatiewerkzaamheden. Toch is het zeker een bezoekje waard, al was het maar voor de tuinen. Oh ja, ook hier had ik een interessante uitdaging om op te lossen: Tulpenboom en Venus! 

Kasteel Amerongen: De prachtige ballingschap van keizer Wilhelm II

De tuinen van Kasteel Amerongen zijn werkelijk schitterend! Naast de originele staat van het kasteel en zijn collecties historische voorwerpen en antiek, zijn ze ook de reden waarom Kasteel Amerongen waarschijnlijk het mooiste Nederlandse huis uit de Gouden Eeuw is.
En de tuinman die voor alle pracht van rododendrons, blauwe regen en rozen zorgt, vertelt me ​​later dat keizer Wilhelm II duizenden houten schijven zag onder een bijzonder pittoreske boom in de paleistuin, die hij vervolgens bestempelde met een grote verscheidenheid aan dingen, gebruikt als cadeau voor gasten. Vanaf de geboorte had keizer Wilhelm II slechts één functionerende arm. De dagelijkse bezigheid bij de zaag diende hem als balans en ook een beetje als oefenprogramma.

Parc Broekhuizen: Een idyllische plek vol stijl en magie

Mocht je op zoek zijn naar een heel bijzondere plek om te overnachten, dan zou ik je het prachtige historische landhuis van Parc Broekhuizen willen aanraden. Hier mixt sublieme, stijlvolle flair (het kasteel zelf ziet er helemaal statig uit met zijn witte stucplafonds en overal ornamenten) met nogal gekke stylingelementen. Binnen in de bar zit je bijvoorbeeld met flamingo’s op roze meubels onder palmbomen.
Bij elke stap door het pand wordt duidelijk dat elk klein detail zorgvuldig is doordacht en gecoördineerd. Bovendien zijn de bedden zo heerlijk comfortabel, ik heb zelden zo goed geslapen!
Met een prachtig uitzicht op het pittoreske meer kun je hier een absoluut perfect diner beleven in het warme licht van de ondergaande zon.

Kasteel de Haar: de ultieme jetset-sluis van Nederland

Het totaal indrukwekkende Kasteel de Haar is zowel het grootste als tegelijkertijd het meest luxueuze kasteel van Nederland. Zodra je de enorme tuin binnenstapt, als je voor het eerst naar het pompeuze, sprookjesachtige pand kijkt, zul je beseffen waarom het vooral beroemd is om de topsterren die hier in het verleden verbleven en vooral gevierde feesten: Roger Moore, Maria Callas, Yves Saint Laurent en Brigitte Bardot, om maar een paar beroemdheden te noemen. Ze werden aangetrokken door deze verfijnde luxe!

Meer Nederland

De beste manier om kastelen te verkennen? Met de fiets natuurlijk!
Zoals ik aan het begin schreef, is Nederland over de hele wereld beroemd om zijn wielrenners. Geen wonder, want Nederland is voor het grootste deel zo plat als een bot, wat fietsen hier tot een waar genoegen maakt. Door heel Nederland vindt u 3.200 km aan bewegwijzerde fietspaden. En dat is precies waarom ik een dag een fiets leende en het afwisselende landschap tussen Kasteel de Haar en Kasteel Zuylen verkende. Naast kastelen is er natuurlijk noch veel meer te doen en te bekijken in Nederland. Een tip van ons, schaf de kortingskaart van Nappas aan. Een kortingskaart met leuke kortingen voior diverse dagjes uit en evenementen