Leeslampjes: voor verhelderende momenten tijdens het lezen

  • by

Hoe vaak hoorden we als kinderen onze ouders zeggen: Doe het licht aan ! Anders is het slecht voor je ogen! ” Hoe oneerlijk – de hele mooie sfeer die zojuist tussen de twee boekomslagen was gevonden, was weer weg. Dus snel de leeslamp aan en weer verdiept in de pagina’s. Maar wat heeft een echt goede leeslamp nodig ?

Ruimte, vorm en design – de uiterlijke voordelen

Om ervoor te zorgen dat een leeslamp zijn doel dient, zijn er een paar dingen waarmee je rekening moet houden. Dit omvat met name de vorm van de armatuur en zijn plaatsing in de kamer.

Hoe moet het worden gevormd?

De meest klassieke variant is de vloerlamp . Dit wordt aangeboden met een groot uplight en een kleinere lamp op een draaibare nek of met een eenvoudige kap die het licht rechtstreeks op de boekpagina’s richt. Tafellampen kunnen natuurlijk ook een vergelijkbare service bieden – idealiter ook weer met een zogenaamde zwanenhals zodat het licht altijd schijnt waar het echt nodig is.

Hoe en waar moet het schijnen?

Indien mogelijk moet het licht van een leeslamp altijd vanaf de zijkant op het boek schijnen , zodat niemand wordt verblind. De rest van de kamer mag echter niet helemaal donker zijn , omdat dit verschil de ogen belast. Een indirect licht samen met de selectieve licht van de leeslamp is de perfecte mix. De lamp moet ook dienovereenkomstig worden geplaatst: de zijkant van de stoel of het bed is ideaal. Over de vraag of de leeshoek en dus ook de lamp voor een raam moet worden opgesteld, lopen de meningen uiteen. Omdat hoewel het natuurlijke licht overdag kan worden gebruikt en de leeslamp ‘s avonds helpt, is verlichting vaak moeilijk, vooral in de schemering. Je moet gewoon uitproberen wat je dwars zit en wat je leuk vindt.

Led of halogeen?

In feite is er tegenwoordig eigenlijk geen limiet aan uw eigen voorkeur. Zowel spaarlampen als leds of zelfs halogeenlampen kunnen probleemloos als leeslampen worden gebruikt. Het enige belangrijke is eigenlijk de helderheid . Met een waarde van 730 lumen (komt overeen met 60 watt) en een verlichtingssterkte tussen 300 en 500 lux zit je hier zeker goed.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *