Huawei, heeft het nog toekomst?

Nieuwste telefoons

Wie naar de nieuwste telefoons kijkt zal ongetwijfeld gecharmeerd zijn door de huawei, zeker door de prijs. De Chinese fabrikant streeft ernaar voor een scherpe prijs producten op de markt te zetten. Maar voor hoe lang dat echter nog gaat is maar de vraag. Want Huawei komt steeds meer onder druk te staan door allerlei partijen. Wie? Hieronder de vier grootste bedreigingen voor Huawei telefoons.

Trump

Onder leiding van Trump escaleert de handelsoorlog met China snel. Een van de bedrijven die meegesleurd is in de strijd is Qualcomm. Deze chipfabrikant mocht namelijk een tijd niet meer leveren aan het Chinese bedrijf. Hoewel de stop nu tijdelijk is opgeheven is het altijd de vraag wanneer er weer druk wordt gezet. Deze instabiele toestroom van Amerikaanse hardware kan het competitief vermogen van Huawei ernstig beperken.

Google

Ook google mocht een tijd niet meer leveren aan Huawei. Veel mag weer wel, maar hun software Android mag niet langer geleverd worden. Zonder Android zit Huawei in zwaar weer. Huawei telefoons zullen dan geen toegang hebben tot Android applicaties. De kans dat er genoeg apps op een eigen platform komen is verwaarloosbaar. Maar Google is niet alleen in weerwil gebonden. Google heeft al langer strijd met de Chinese overheid als het gaat om toegang tot de markt en censuur van informatie. Als bedrijf dat zich prijst op humanitaire doeleinden zal het niet per se gemotiveerd zijn om het onderste uit de kan te halen voor Huawei zonder concessies binnen China

De Europese Unie

De EU ziet ook zijn kans schoon om zichzelf te profileren. Door mee te gaan met de Amerikaanse visie van “Huawei Spyware” is dit een uitgelezen kans om China onder druk te zetten op de langer lopende handels kwesties als staaldumping. Bovendien geeft dit speelruimte voor Europese telecombedrijven om in de transitie naar 5G hofleverancier te worden van deze systemen.

China 

Huawei vindt in China zijn grootste partner en anker als het gaat om internationale verkoop. Aan de ene kant kan het bedrijf rekenen op gemakkelijke financiering, bijzondere regelingen en hulp bij internationale geschillen. Wat het voor deze nauwe verwevenheid moet inleveren is dat partijen die China willen raken dit kunnen doen door Huawei te raken. Daar waar China in het verleden de volle macht van de staat bereid was in te zetten, is het in dit schaakspel tussen Oost en West goed mogelijk dat Huawei een stuk wordt dat geofferd moet worden. Zelfs als de geschillen opgelost worden zal China door haar steun altijd kijken naar hoe Huawei het staatsbelang kan dienen. Huawei zal voor de aankomende toekomst waarschijnlijk op het randje van internationaal acceptabel moeten balanceren.