Het belang van fuseekogels in auto’s

  • by
Auto rijden

Fuseekogels dienen als “kogelgewrichten” in de stuurinrichting van een auto. Ze zijn een belangrijk onderdeel van de ophanging in het stuursysteem. Het zijn verbindingen die de wielnaaf bevestigen aan de rest van het veersysteem. Deze verbinding moet verticaal kunnen bewegen voor schokabsorptie en horizontaal voor sturen. Om alle bewegingen in elke richting te vergemakkelijken, zijn dit soort kogelgewrichten van belang.

Fuseekogels

Gewoonlijk gaan fuseekogels jaren mee, maar ze ondergaan ook slijtage. Het is een gepolijste stalen kogel die opgesloten zit in een kogelkom met vetsmering om slijtage tegen te gaan. Afhankelijk qua wielophanging kan er meer dan een gebruikt worden om het fuseestuk met de draagarmen verbinden. Het geheel wordt voorzien van een rubber hoesje om de verbinding te beschermen stof, vuil en om het goed in het vet te houden. Is deze gescheurd, dan zal het vet eruit komen, stof en vuil zal naar binnen dringen, hierdoor zal het gewricht snel slijten en- of beschadigen.

Vreemde geluiden bij de voorwielen tijdens het rijden.

Een vreemd niet thuis te brengen bonkend geluid uit de voorste hoek van je auto is het eerste signaal dat er een fuseekogel versleten is. Het geluid zul je niet op merken als je rechttoe rechtaan rijdt. Maar het kogelgewricht zal zich laten horen als je door een kuil of over een bult rijdt. Een andere aanwijzing is trilling in het stuur, wanneer er op een vlakke rechte snelweg wordt gereden. Blijf je met deze signalen doorrijden of er niets aan de hand is, dan kan het een gevaarlijke situatie worden. Je hebt misschien wel eens een auto midden op straat gezien met een weggevouwen voorwiel en daardoor geen meter meer kon rijden, dat was dan een typisch voorbeeld van een gebroken fuseekogel.

Auto rijden

Het vervangen van deze gewrichten maakt geen deel uit van een routine beurt. Ze moeten echter wel gecontroleerd worden volgens het door de fabrikant geplande onderhoudsopgave. Deze kogelgewrichten zijn er in twee ontwerpen, de een moet periodiek worden ingevet, terwijl de andere op de meeste nieuwere voertuigen zijn verzegeld en het vet vanuit de fabriek is bedoeld om de levensduur van de verbinding te behoeden. Maak de schade niet erger dan dat het is en vervang op tijd. Deze en diverse andere onderdelen vind je op www.autopartsonline.nl.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *