Flammkuchendeeg

Flammkuchendeeg

Flammkuchen: heerlijk gerecht en goed zelf te bereiden

Wanneer je het hebt over smakelijke hartige deeggerechten, dan mag de flammkuchen in je verhaal zeker niet worden vergeten. Dit is een deeggerecht waarbij in de traditionele varianten deeg, uien, reepjes spek en een bepaalde hoeveelheid crème fraîche deel uitmaakten van de basis. Uiteraard zijn er in de loop van de eeuwen vooral in Frankrijk en Duitsland de nodige varianten hiervan ontstaan. Ook jij zou zo’n variant tot stand kunnen brengen. Een flammkuchen is immers redelijk makkelijk zelf te maken, zeker als je besluit kant-en-klaar flammkuchendeeg te gebruiken.

Flammkuchendeeg

De bijzondere ontstaanswijze van flammkuchen

Van oorsprong komt de flammkuchen uit de Elzas, een gebied dat in de loop van de honderden jaren wisselend in Franse en Duitse handen was. Hoe dan ook, aldaar kwam men op een bepaald moment op het idee om de temperatuur van in werking zijnde houtovens te testen. Dit deed men door een plak brooddeeg op de bodem van de oven te leggen. Aan de hand van de snelheid waarmee dit deeg donker werd kon worden bepaald of de oven te warm of te koud was. Deze plak brooddeeg zou later evenwel uitgroeien tot flammkuchen, die dan uiteraard wel verrijkt was met ingrediënten die meer vulling en smaak aan het geheel geven.

Kant en klaar flammkuchendeeg kopen? Volg deze tips

Als je zelf flammkuchen wilt bereiden en daarbij het liefst van kant-en-klaar flammkuchendeeg gebruikmaakt, dan doe je er goed aan deeg te gebruiken dat gevrijwaard is van onder meer geharde vetten, kleurstoffen, conserveringsmiddelen en smaakversterkers. Ook dierlijke producten zijn in wezen onwenselijk. Dit alles omdat producten zonder de genoemde stoffen over het geheel genomen gezonder zijn. Dat is een niet onbelangrijk voordeel, zeker als je in je flammkuchen toch al gebruikmaakt van crème fraîche en spek; dan kan enige ‘compensatie’ in het deeg geen kwaad. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *