Erfafscheiding, wat werkt voor jou?

rabatdelen

Je erfafscheiding is de barrière die op de erfgrens staat van je huis. Dit is een gedeeld bezit, dat betekent dat je niet zomaar veranderingen kan aanbrengen. Ik neem echter aan dat als je dit artikel leest je samen met de buren een plan hebt. Zo niet, dan raad ik aan eerst eens met ze te overleggen. 

De houten schutting

De houten schutting is de meest bekende vorm van afscheiding. De klassieke constructie van een houten afscheiding is een constructie van houten panelen om en om aan weerszijden. Een uitstekende manier om een schutting te maken. Hij biedt echter wel de mogelijkheid om er tussendoor te kijken. Als je jouw kant helemaal dicht wilt hebben kan je (na overleg met de buren) jouw panelen vervangen met rabatdelen. Daarmee kan er nog wel wind doorheen komen maar is het voor het zicht afgesloten. Ze kunne ook sluitend gemaakt worden, maar dan moet je wel oppassen voor de wind: Als er geen wind doorheen kan is er groot risico dat sterke wind de schutting plat trekt. Als je de panelen dus dicht maakt moet je de schutting op een extra manier bevestigen. Het is ook belangrijk om te kijken naar het type hout dat je gebruikt.

Houtsoorten

Als je voor de rabatten gaat zal je deze waarschijnlijk onder de naam douglashout vinden. Dit komt omdat deze stijl rabatten uit Zweden komt, waar de boom ook groeit. De vorm en de houtsoort zijn onderhand synoniem. Douglashout is echter geen noodzakelijkheid. Tegenwoordig kun je allerlei geschikte en betaalbare materialen vinden zoals vuren of grenen. Let dat wel dat ze geïmpregneerd of verduurzaamd zijn. 

De kunststof of metalen schutting

Bij een kunststoffen schutting is er relatief weinig speelruimte over wat je zelf kan aanbrengen. De constructie is namelijk vaak uit één stuk en er kunnen dus lastig veranderingen aangebracht worden. De meest voorkomende vorm uit dit type zijn de aluminium schotten.

Metselwerk

Als je afscheiding een muurtje is kan er vrij weinig veranderd worden zonder het metselwerk plat te trekken. Het is gemakkelijker om het meeste te maken van de huidige muur.

Heggen

Net zoals muurtjes zijn heggen afscheidingen waar je weinig mee aankan. Je kan er niks tegenaan plaatsen of aan bevestigen. Bovendien moet je de heg aardig onderhouden als je deze in leven wilt houden. Wil je juist een heg plaatsen? Dan zou ik gaan voor taxus. Deze boompjes zijn robuust en verliezen hun bossage niet.