De meest bekende witte druivenrassen

Als je graag een witte wijn drinkt dan ben je vast bekend met de meest voorkomende witte druivenrassen. De meest bekende zijn toch wel de chardonnay en sauvignon blanc. Deze beide soorten witte druivenrassen komen uit de oude wereld, namelijk Frankrijk. Toch vind je ze tegenwoordig wereldwijd terug en worden er in de nieuwe wereld geweldige witte wijnen mee gemaakt. Naast deze twee bekende witte druivenrassen zijn er nog veel meer. Wat denk je bijvoorbeeld van een gewurztraminer, riesling, gruner veltliner, pinot blanc, pinot grigio, chenin blanc, muscadet, viognier of semillon? Dit is maar een kleine greep uit het grote aanbod. Afhankelijk van de druivensoort vind je ze vooral in bepaalde wijnstreken en landen terug, niet alle druivenrassen groeien namelijk overal even goed.

Witte druivenrassen die fruitig zijn en in een koel klimaat groeien

De sauvignon blanc groeit vooral goed in koudere klimaten. Toch zijn er nog veel meer druivenrassen die de voorkeur aan een koel klimaat geven. Je kan hierbij denken aan de gruner veltliner, deze vind je vooral terug in Oostenrijk en Duitsland. Riesling en gewurztraminer zijn twee andere witte druivenrassen die perfect gedijen in een koeler klimaat. Ook deze vind je dan vooral in Duitsland terug. Witte druivenrassen die het liever iets warmer hebben zijn semillon, viognier, pinot blanc, pinot grigio, muscadet en chenin blanc. Pinot grigio komt oorspronkelijk, net zoals vele andere witte druivenrassen, uit Frankrijk in de oude wereld. Toch vind je ook deze druif tegenwoordig wereldwijd terug. Hij is met name erg populair in Italië, de Verenigde Staten en Duitsland.

Andere soorten witte druiven

Andere druivensoorten die je veel tegenkomt is onder andere chardonnay. Chardonnay komt, zoals vele druivenrassen, oorspronkelijk uit Frankrijk. Daar werd hij vooral verkocht onder de naam Chablis of Montrachet. Toch zie je deze druivensoort wereldwijd terug in zowel de oude als de nieuwe wereld. Je kan wel stellen dat het een lievelingetje is onder vele wijnliefhebbers. Naast witte wijn wordt er ook champagne gemaakt van chardonnay druiven. Chardonnay is één van die druivensoorten die, ongeacht waar hij groeit, zijn typerende smaak behoudt. Het maakt niet uit waar hij groeit, maar hoe hij in de kelder wordt gemaakt. In sommige gevallen wordt chardonnay gemengd met andere druiven. Dit is vaak het geval bij champagne, cava en soave. In Australië wordt chardonnay vaak gemengd met semillon en columbard. Naast de genoemde druivensoorten zijn er nog veel meer, maar het zijn er gewoon te veel om te bespreken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *