Boer worden? Dit zijn de risico’s en nadelen!

onteigeningsprocedure

De vaste introtekst – “Je hoort het de laatste tijd vaak, mensen die boer willen worden” – kan in dit geval moeilijk gebruikt worden. Sterker nog: veel agrariërs hebben op hun oude dag moeite om een geschikte opvolger te vinden. En dat terwijl er aan het boerenleven zoveel voordelen zitten. Je bent eigen baas, werkt lekker in de buitenlucht, staat nooit in de file want je werk bevindt zich naast je huis en je ziet meteen het resultaat van je eigen werk. Waarom is de animo voor het boerenbestaan dan toch zo laag? Nou, wellicht heeft het ermee te maken dat er ook de nodige risico’s aan het vak verbonden zijn. We zetten ze eens op een rijtje.

Je kunt zomaar je land kwijtraken, of erger nog: je huis

Ja, dit is een serieus risico dat je loopt als boer. Je bezit namelijk doorgaans veel land en dat loopt door uitgestrekte gebieden waar zomaar ineens een projectontwikkelaar plannen mee kan hebben. Het komt regelmatig voor dat een gemeente of provincie ergens een (water)weg wil aanleggen, maar een boerderij en het daaromheen liggende land een obstakel vormen. In zo’n geval kan er een onteigeningsprocedure opgestart worden, met als doel jou als boer als het ware uit te kopen. Je zult dan elders helemaal opnieuw moeten beginnen.

Vakanties kun je wel vergeten

Het runnen van een boerenbedrijf is, zoals bekend, geen 9-tot-5-baan. Je begint ‘s ochtends op tijd en bent vaak ‘s avonds nog bezig. Het werk gaat altijd door, het is nooit af. Bovendien kun je je bedrijf nooit zomaar voor een paar dagen alleen laten, zeker niet wanneer je veehouder bent. De dieren moeten gevoed worden, de koeien gemolken, ze moeten de wei in, enzovoorts. Zoiets als ‘vakantie’ kent de boer dan ook niet. Je moet het voorrecht dat je iedere dag lekker buiten mag zijn maar zien als vakantie, want in de zomer twee weekjes naar Zuid-Frankrijk zit er echt niet in.

Je bent sterk afhankelijk van de markt

Tot slot is het boerenbestaan onzeker omdat je nooit precies weet wat je voor je product krijgt. Melkveehouders die hun melk moeten weggooien omdat de hoge productie de melkprijs nadelig beïnvloed, bloemenkwekers die hun tulpen afsnoeien vanuit dezelfde overweging: het zijn voorbeelden die nog steeds aan de orde zijn. Als boer bepaal je niet zelf wat je voor je product krijgt, terwijl de kosten er altijd zijn. Wil je dus iedere maand de zekerheid een vast bedrag op je rekening te krijgen? Dan is het leven van de agrarisch ondernemer waarschijnlijk niet voor jou weggelegd.