Afval scheiden: hoe en wat?

En oranje, zwarte, groene, grijze en blauwe kliko. Soms kan het je een beetje gaan duizelen. Er moet zoveel gescheiden worden dat consumenten al kleine sorteercentra zijn geworden. Sommige mensen vinden het veel moeite en vragen zich af waar het eigenlijk goed voor is. In deze blog beschrijf ik het hoe en wat van afval scheiden en hoop ik duidelijkheid te creëren over het belang van afval scheiden.

De categorieën

Ons afval wordt onder andere gesorteerd tot PMD, glas, restafval, papier en karton

PMD

PMD houdt Plastic, Metaal en Drinkpakken in. Deze categorie wordt gerecycled. Dit houdt in dat de zachte plastic soorten worden verzameld en worden omgesmolten. Deze omgesmolten plastic kan vervolgens weer gebruikt worden om andere producten van te maken. Ik zeg ‘zachte plastic soorten’ met een reden. Er bestaat namelijk zacht en hard plastic. Zacht plastic smelt bij lagere temperaturen dan hard plastic. Hard plastic wordt voornamelijk gebruikt voor gebruiksvoorwerpen, bijvoorbeeld een cd-hoesje. Dit harde plastic smelt dus niet of minder goed, waardoor een hard plastic object het recycle proces kan verpesten. Zodoende is het belangrijk om alleen zachte plastic, dus verpakkingsplastic, in de PMD te sorteren.

Glas

Ditzelfde principe geldt voor glas. Glas wordt omgesmolten en dit omgesmolten glas kan weer gebruikt worden voor nieuwe producten. Glas kan echter verschillende consistenties hebben die ook weer bij andere temperaturen smelten. Verpakkingsglas als wijnflessen en potjes moeten dus in de glasbak gestopt moeten. Glazen drinkglazen en ovenschalen hebben vaak een andere consistentie en mogen dus niet bij het glas afval gestopt worden. Gebroken glazen en ovenschalen moeten dus bij het restafval.

Papier en karton

Papier wordt, in tegenstelling tot glas, niet op kleur gesorteerd. Al het paper en karton wordt dus gezamenlijk gerecycled. Dit gebeurt door het papier en karton nat te maken en er een pulp van te maken. Deze pulp moet vervolgens gereinigd worden om resten van bijvoorbeeld lijm te verwijderen. Omdat deze pulp van lagere kwaliteit is doordat het al eerder gebruikt is, wordt er weer houtpulp toegevoegd. Vervolgens wordt deze pulp geplet en wordt er weer papier van gemaakt. Omdat het ingezamelde papier er karton dus niet vervuild mag zijn, morgen pizzadozen van diepvriespizza’s wel bij het oud papier. Pizzadozen van thuisbezorgde pizza’s mogen niet bij het oud papier doordat deze etensresten en olie kunnen bevatten.

Vervolgens blijft er nog restafval over. Restafval wordt in afvalenergiecentrales verbrand en de energie die daarmee ontstaat wordt gebruikt om huishouden van energie te voldoen. Doordat deze categorie dus niet recyclet word, is het belangrijk dat alleen het hoognodige restafval hierin gestopt word en de rest in de juiste categorie wordt gesorteerd.